66-jarig jubileum – in gesprek met Jan Crooijmans

In het weekend van vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 oktober 2023 wordt in Mill het 66-jarig bestaan van carnaval gevierd. In het kader van dat jubileum kijken we als Neije Krant regelmatig met iemand terug op die periode.

Beluister deze interviews in zijn geheel in De Neije Krant Podcast. Dat kan via alle bekende podcastproviders en in de rubriek Podcast op inmill.nl.

Voor het eerste gesprek in deze serie gingen we op bezoek bij Jan Crooijmans (1955). Sinds 1971 is hij actief binnen het carnaval in Mill en nog steeds maakt hij deel uit van een van de commissies binnen Stichting Carnaval Mill. “In 1970 heb ik eens meegedraaid in de raad bij carnavalsvereniging de Germe en dat vond ik erg leuk,” vertelt Jan. “In 1971 was mijn moeder net overleden en zaten we eigenlijk met onze ziel onder de arm. Toen zijn zowel mijn vader, mijn broer als ik bij de Germe gegaan.” In die tijd waren er meerdere carnavalsverenigingen in Mill. “Je had de Wielwaajers, de Bosse Kar, wij waren de Germe en even hebben we ook nog de Heikrekels gehad, die zaten bij café Verhoeven in de Meeren.” Jan vertelt dat hij destijds in Eindhoven werkte en dat aansluiten bij een carnavalsvereniging een mooie mogelijkheid was om contact in Mill te houden met alle vrienden.

Samen feest vieren en activiteiten ondernemen is wat Jan het mooiste vindt aan carnaval. “Ik zat ook bij Scouting Mill en dat zijn dezelfde mensen als bij carnaval. Geen competitie, maar creativiteit en lang leve de lol, het gewoon samen zijn dat vind ik mooi.” Na de Germe ging Jan binnen het carnaval wat aan het zwerven en kwam hij samen met zijn broer terecht bij Wim Polman. “Wim had toen net de autogarage van Bert Kremers (Bert de Moss) overgenomen. Wij gingen in de optocht met een reclamewagen rijden voor Wim, dat zonder mededinging van prijzen, want wij vonden het reclame.” 
Destijds was er nog de Carnavalsfederatie, een overkoepeling van alle carnavalsverenigingen en die vond geen prijzen winnen maar niets. “Er is toen een speciale categorie reclamewagens gekomen en die hebben we jaren op een rij gewonnen.”

In ruim 50 jaar maakte Jan deel uit van diverse commissies. “Toen we getrouwd waren en kinderen kregen had ik op een gegeven moment wat commentaar op de kinderoptocht. Iemand zei toen tegen mij, ‘as gij denkt dè ge dè better kunt dan moette dè doen.” Jan zei ja en organiseerde diverse jaren de kinderoptocht en kwam zo ook in de Foekepot terecht, verantwoordelijk voor het jeugdcarnaval in Mill. Ondertussen maakte Jan ook deel uit van de Jellers, een groep vanuit Scouting Mill die vele jaren optraden op de pronkzittingen. Na de kinderoptocht en Foekepot kwam Jan terecht in de commissie voor de grote carnavalsoptocht. “Dat was eind jaren negentig en in die commissie zit ik nog steeds.” Tussendoor zat Jan ook nog heel wat jaren in de pronkzittingscommissie. 

Het carnavalsvirus heeft Jan overgedragen op hun kinderen. Roel was ooit jeugdprins, Bas zit sinds enkele jaren in de pronkzittingscommissie en is dit seizoen samen met Suus het regerende prinsenpaar en zijn kleinzoons zijn actief in het Millse carnaval als lid van de Foekepot en in de podiumploeg van de pronkzittingen.

Met Jan bespraken we onder andere ook de verschillen van carnaval toen en nu. Dat en meer hoort u in het gesprek wat te beluisteren is via De Neije Krant Podcast. Techniek hiervan was in handen van Thijs van den Heuvel, interview werd afgenomen door Corné Kremers.