Carnavalsoptocht en (te) harde muziek: “Verbieden deel te nemen zou voor ons makkelijker zijn dan handhaven”

optocht

Foto Raymond Roelofs

Stichting Carnaval Mill lanceerde enkele jaren geleden het idee om op termijn alleen nog maar ongemotoriseerde deelnemers in de carnavalsoptocht toe te laten. “Wij als SCM, maar ook vele andere dorpen kampen al jaren met de toenemende mate van de zogenoemde “herrie-wagens” in onze carnavalsoptochten,” vertelt Leon Claessens. Hij is voorzitter van Stichting Carnaval Mill. “Ook tijdens onze optocht van dit jaar hadden we weer een paar wagens die te harde muziek draaiden. We hebben hierover enkele klachten gekregen van bezoekers en we gaan nogmaals kijken hoe we dit kunnen voorkomen. Hierbij zou tevoren verbieden om deel te nemen makkelijker zijn dan dat onze vrijwillige juryleden en optochtcommissie het tijdens de optocht het moeten handhaven.”

Het grootste probleem bij handhaven zit hem in het gegeven dat het dorp tijdens een carnavalsoptocht niet zoals bijvoorbeeld bij een evenement afgesloten kan worden. “Leden van onze optochtcommissie bezoeken alle deelnemers aan de optocht in Mill. Dat om te kijken naar wat men aan het bouwen is, of er wellicht nog advies of hulp nodig is wat wij als SCM zouden kunnen bieden, maar ook om te wijzen op de gemaakte afspraken rond maximale afmetingen van tractoren, aggregaten en geluidsinstallaties.” Deelnemers die zich niet aan deze afspraken houden worden uit de uitslag van de optocht geschrapt en mogen het jaar daarna niet meer deelnemen.

Leon: “Maar tijdens de optocht sluiten er ook nog wagens achter de officiële optocht aan vanuit omliggende dorpen. Deze zijn niet tevoren benaderd, hebben zich niet ingeschreven en hebben dus ook geen startnummer. Het vervelende was dat er ook wagens zich halverwege de optocht binnendrongen. Daarbij was ook een grote wagen met een enorme geluidsinstallatie.” Deze wagen had eerder ook al in andere dorpen overlast veroorzaakt. “Deze wagen was niet te stoppen en is zelfs nadat deze geweigerd is op de Alaafterparty na rondjes door Mill te hebben gereden door handhaving het dorp uitgezet.”

Volgens Leon houden gelukkig verreweg de meeste deelnemers zich keurig aan de gemaakte afspraken. “Maar dat neemt niet weg dat ik het verschrikkelijk vind om te horen dat kinderen met de handjes voor de oren en huilend langs de weg staan en volwassenen besluiten om weg te gaan. We hebben binnenkort weer een evaluatie en zullen ook met de gemeente, politie en handhaving overleggen hoe we deze situaties met overlast gevende wagens kunnen voorkomen.”