In Memoriam Jan Peters

Prins Jan I

Op 9 april jl. ontvingen wij het droevige bericht van het overlijden van Jan Peters.
In 1972 werd Jan door de toenmalige voorzitter van carnavalsvereniging “De Germe” en Tiny van Kempen gevraagd als Prins Carnaval. De verschijning van de 27-jarige Prins Jan d’n Urste verraste velen, maar al spoedig leerde iedereen hem kennen als een rasechte carnavalsvierder. 
 
Met zijn lijfspreuk: “ ’t is knal, dé Mills carnaval” ging hij dat jaar vol trots voorop in de polonaise. Toentertijd had Jan al een vooruitziende blik, gezien het tweede artikel in zijn proclamatie. Hij riep het Millse volk op: “Om alle tente te bezoeken, zodét ze ullie gekke pakken overal gezien hebben”.
 
Na zijn prinsenjaar bleef Jan, zowel voor als achter de schermen, actief binnen het Millse carnaval. Zo zat hij jarenlang in de maandaggarde om met de nieuwe prinsen alle cafés te bezoeken en herinneren wij hem als de man die de advertenties binnenhaalde voor de carnavalskranten. Hij was hierin zeer volhoudend en wist, soms na twee of drie bezoekjes, toch de advertentie binnen te halen. 
 
Naast de vele werkzaamheden als ex-prins, zal Jan ook herinnerd worden als degene die het informatieve artikel schreef over de geschiedenis van carnaval Mill, startend in 1956 met het vieren van “bonte avonden” tot en met de overgang naar de huidige Stichting Carnaval Mill. Dit artikel van Jan is te lezen op de website van SCM Ut Gèrmelaand (https://www.germelaand.nl/?page_id=95) en Het Brabants Historisch Informatie Centrum.
 
Jan kon de laatste jaren niet meer actief deelnemen aan, maar was zeker nog betrokken bij het Millse carnaval en keek nog altijd met plezier terug op zijn prinsenjaar.
Die herinneringen koesteren wij ook!

Jan, rust zacht.

Een laatste alaaf!

Namens SCM Ut Gèrmelaand, Leon Claessens, voorzitter