Workshop Carnavalswagens bouwen op de lagere school

De optochtcommissie heeft het streven om een zo lang mogelijke en kwalitatief goede, maar vooral gezellige optocht te organiseren, waarbij we zoveel mogelijk ongemotoriseerde deelnemers proberen mee te laten doen.
Om in de toekomst meer ongemotoriseerde deelnemers te laten deelnemen, is het van cruciaal belang dat we de jeugd stimuleren om deel te nemen aan de optocht, de jeugd heeft de toekomst.
 
In mei van dit jaar heb ik, Geert Manders, voorzitter van de optochtcommissie, contact gezocht met Basisschool DeLens, met het idee om een bestaand leerpakket aan te bieden voor de kinderen van groep 5 en 6.
Na intern overleg met leerkrachten op school kregen we groen licht en konden we met de voorbereidingen beginnen.
 
Het bestaand leerpakket van de Carnavals Federatie biedt vele mogelijkheden en heeft zich al bewezen in andere gemeenten. Het voordeel van dit leermiddel is dat het naar eigen inzichten ingericht en uitgevoerd kan worden.
Het is erg leerzaam, er komen allerlei facetten in terug, zoals bijvoorbeeld techniek, tekenen, muziek, het samenwerken, geschiedenis, hoe is carnaval ontstaan en hoe wordt carnaval gevierd, noem het maar op.
 
In het begin van dit schooljaar hadden we het eerste overleg gehad, om eens van gedachten te wisselen hoe we dit pakket kunnen implementeren, er zijn tal van onderdelen die we kunnen gebruiken.
Hoe mooi zou het zijn als de kinderen een heuse carnavalswagen gaan bouwen. Hierop werd erg enthousiast gereageerd en inmiddels zijn we al bezig met het organiseren van alle faciliteiten en benodigdheden.
 
De bedoeling is om 4 carnavalswagens te bouwen ter grootte van een bolderkar.
Er werd afgesproken dat de kinderen zelf een ontwerp/tekening zouden maken en dat we de mooiste 4 ontwerpen laten uitwerken door Martijn Somhorst uit Velden.
Martijn heeft veel ervaring met wagens bouwen en maakt zelf de meest schitterende ontwerpen voor hun Wagenbouwersgenootschap Boeit Neet uit Velden.
 
Inmiddels hebben we van diezelfde vereniging materialen kunnen betrekken. We hebben betonijzer nodig voor de frames te bouwen en foam om de figuren te bekleden.
In samenwerking met het Senioren Hobby Centrum en het Merletcollege gaan de kinderen aan de slag.
Het Senioren Hobby Centrum doet wat voorbereidend werk waarna op het Merletcollege, die tevens de ruimte ter beschikking stelt, de afwerking van de wagens gaat plaatsvinden.
 
De kinderen van groep 5 en 6 van de LENS gaan in groepjes samenwerken van week 1 tot en met 5 van het volgend jaar en dan hopen we dat ze op tijd klaar zijn om dan met de kinderoptocht en wellicht ook met de grote optocht mee te doen.
 
Als optochtcommissie en Stichting Carnaval Mill vinden we het geweldig dat het idee met zoveel enthousiasme is ontvangen en we wensen alle kinderen en betrokkenen veel succes toe.
 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter